gumer-net

Zanimiva dejstva o pnevmatikah

zanimivosti o pnevmatikah

Ali ste vedeli...

Da so prve gume bile bele barve?
Prvih 25 let so pri izdelavi gumam dodajali cinkov oksid, da so povečali trdnost gume. Stranski učinek tega pa je obarval gumo v belo barvo.
Si predstavljate avtomobile z belimi pnevmatikami danes? 😁

Da se je v začetku 19. stoletja barva pnevmatik spremenila v črno barvo?
Odpadni produkt naftne industrije "Saje", katerega so dodajali pri izdelavi, je pnevmatikam povečal življenjsko dobo in barvo gum spremenil v črno barvo.

Da se Run-flat pnevmatike lahko vozijo nekaj časa brez zraka?
Run-Flat pnevmatike po izgubi tlaka lahko vozite še približno 100 kilometrov. To jim omogoča debelejša bočna stena katera podpira težo vozila. Manjša kot je hitrost, dlje lahko prevozite s prazno gumo. Najvišja hitrost naj ne presega 80km/h.

Da večina novih avtomobilov nima rezervne gume?
Ker proizvajalci obupano želijo zmanjšati težo vozila in privarčevati, nov avtomobil opremijo samo s kompletom za popravilo pnevmatik, ki vsebuje posebno tekočino v pločevinki in mini kompresor za polnjenje pnevmatike.
In sedaj smo vsi vulkanizerji 😂

Da rabljene pnevmatike povzročajo veliko odpadkov?
Vsako leto zavržemo že več kot 300 milijonov rabljenih pnevmatik. Najnovejši programi recikliranja topijo gumo za asfalt. Nekatera podjetja stare pnevmatike tudi obnavljajo, tako da jim dodajo novo tekalno plast. Obstajajo tudi zanimivi načini recikliranja starih gum, kot so izdelava pasjih ležišč, gugalnic in druge opreme za otroška igrišča.

Da je LEGO vodilni proizvajalec pnevmatik?
Podjetje igrač namreč vsako leto proizvede več kot 320 milijonov malih pnevmatik za svoje igrače. To je več kot 875 tisoč gum na dan. Ker skoraj polovica vseh LEGO kompletov vključuje nekakšna kolesa vsako leto nastane ogromno število mini pnevmatik. Leta 2012 so se zaradi tega vpisali tudi v Guinnessovo knjigo rekordov.

Da sodobne pnevmatike vsebujejo več kot 20 materialov?
Skupaj tudi do 25 komponent in kar 12 različnih gumijastih zmesi. Najpogostejši materiali v pnevmatiki so kevlar, najlon, jeklo in guma, vsebuje pa tudi kovine, kot sta titan in kobalt, katera pomagata pri spojitvi na jeklene pasove. Za izboljšanje učinkovitosti se uporabljata tudi kremen in fiziološka raztopina. Poleg tega se uporablja tudi citrusovo olje in drugi "zeleni" materiali.

Da so zimske pnevmatike izumili na Finskem?
Nokian Tyres s sedežem v mestu Nokia na Finskem je leta 1934 ustvarilo prvo zimsko pnevmatiko. Podjetje velja za eno najboljših blagovnih znamk za pnevmatike na svetu in je specializirano za izdelavo zimskih pnevmatik katere kljubujejo skrajnim vremenskim razmeram v nordijskih državah na severu Evrope.

Da največja pnevmatika na svetu tehta 12 ton?
Visoka je 24 metrov in tehta kar 12 ton. Prvotno je bila uporabljena kot panoramsko kolo v New Yorku leta 1964. Nato so jo leta 1966 preselili v Allen Park v Michiganu kjer je še danes. Izdelalo jo je podjetje Uniroyal.

Največja guma

⇐ NAZAJ

© GUMER.NET