gumer-net

Kako zamenjati prazno pnevmatiko vozila

prazna guma menjava

9 preprostih korakov za menjavo prazne pnevmatike na avtomobilu👍

Skoraj vsak voznik bo vsaj enkrat doživel prazno pnevmatiko svojega avtomobila, zato priporočamo, da se naučite kako jo lahko sami zamenjate.

1. VARNA LOKACIJA
Takoj, ko ugotovite, da vam je spustila guma, počasi zmanjšajte hitrost in poiščite varno lokacijo. To območje mora biti dovolj široko, da se lahko premikate okoli vozila ne da bi bili izpostavljeni nevarnosti drugih vozečih vozil. Nikoli ne menjajte pnevmatike na ozkem vozišču z gostim prometom. Vožnjo počasi nadaljujte, do primernega mesta za menjavo.

2. SMERNE UTRIPALKE in VARNOSTNI TRIKOTNIK
Vklopite vse štiri smerne utripalke in postavite varnostni trikotnik, da bodo drugi vozniki bolj previdni pri vožnji mimo vas. Če imate odsevni jopič, ga oblecite, saj tako še dodatno opozorite ostale voznike naj bodo previdni.

3. PARKIRNA ZAVORA
Aktivirajte ročno zavoro, ter po možnosti podložite nasprotno kolo z zagozdo ali večjim kamnom oziroma palico, da še dodatno zagotovite stabilnost vozila med menjavo pnevmatike.

4. ODVIJANJE VIJAKOV
Če ima vaše vozilo okrasne pokrove, jih najprej odstranite (nekateri potrebujejo posebna orodja, zato preberite navodila vozila). S ključem zavrtite vijake v nasprotni smeri urinega kazalca (v levo). Včasih je potrebna večja sila, zato si lahko pomagate z nogo ali dalšo cevjo. Vsak vijak odvijte samo za polovico obrata saj je kolo še vedno na tleh.

5. DVIG KOLESA
Za dvig praznega kolesa poiščite prostor za dvigalko pod pragom vozila pri kolesu. Običajno imajo vozila za to posebno ojačano plastiko ali izpostavljeno kovino za dvig. Če niste prepričani, preberite navodila vozila. Za varen dvig je najboljša trdna podlaga (asfalt, beton), če tega ni, uporabite primeren kos lesa, da se dvigalo ne ugrezne pod težo vozila. Ko pravilno namestite dvigalko, dvignite vozilo, dokler prazna pnevmatika ne izgubi stika s tlemi.

6. MENJAVA KOLESA
Sedaj lahko vse matice odvijete do konca. Kolo primite za zgorni del in ga povlecite k sebi. Ko odstranite prazno kolo, lahko namestite rezervno kolo. Rezervo namestite tako, da luknje poravnate z vijaki in potisnete kolo na os. Ročno privijte vse vijake do konca v smeri urinega kazalca (v desno).

7. SPUST KOLESA
Z dvigalko spustite vozilo tako, da kolo ni povsem na tleh (celotna teža vozila ni popolnoma na pnevmatiki). Nato privijte matice do konca s ključem. Uporabite večjo silo, da preprečite odvitje vijakov med vožnjo. Vozilo nato do konca spustite in še enkrat preverite vse vijake.

8. ZLOŽITEV OPREME
Sedaj imate pred seboj prazno pnevmatiko, dvigalko, ključ za vijake, kolesne zagozde in po možnosti okrasni pokrov. Ne pozabite vse pospraviti v vozilo, preden nadaljujete vožnjo.

9. POPRAVILO PRAZNE PNEVMATIKE
Rezervne pnevmatike niso narejene za daljšo vožnjo ali visoke hitrosti. Če ima vaše rezervno kolo označeno maksimalno hitrost jo upoštevajte. Vozite previdno in v najkrašem možnem času obiščite vulkanizerja oziroma delavnico za popravilo pnevmatik. Strokovnjak bo ugotovil, ali je vašo pnevmatiko mogoče popraviti ali pa jo bo potrebno zamenjati z novo.

NASVETI O ZAMENJAVI PRAZNE PNEVMATIKE
- Poizkusite menjavo kolesa v garaži ali na parkirišču, da se prepričate ali ste pripravljeni na to, če se vam kdaj zgodi.
- Preverite tlak v rezervnem kolesu, saj ga boste lahko izkoristili samo če bo dovolj polno.
- Vdržujte vse pnevmatike vozila tako, da redno preverite tlake in ste pozorni na neenakomirno obrabo gum.

Čeprav je nemogoče preprečiti prazno gumo, lahko redno vzdrževanje izboljša stanje gum in zagotovi, da vaše pnevmatike izdržijo čim dlje. 😇

rezervno kolo


⇐ NAZAJ

© GUMER.NET